Konkurs för Jusab-mannen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i januari anställde över 100 personer i Växjö i ett bolag som inte fanns försattes på fredagen i personlig konkurs.

Danny Andinsson var den som hade begärt den 44-årige vd:n i konkurs. Han är väldigt glad när SVT Nyheter Småland träffar honom timmen efter beskedet har kommit.

Vad tänkte du när du fick höra om konkursen i dag?

Jobbluffen i Växjö

– Vi hade kämpat så jättelänge med detta, förra gången blev det ingen konkurs, men nu är målet nått, säger en sprudlande glad Danny Andinsson.

En tidigare konkursansökan mot 44-åringen gick inte igenom med hänvisning till att den som begärde honom i personlig konkurs inte var anställd av honom utan av det bolag som 44-åringen försökte men aldrig lyckades starta.

Var anställd av 44-åringen personligen

Men i Danny Andinssons fall var det annorlunda. Han var en av de första som anställdes och på hans anställningskontrakt stod 44-åringens personnummer. Därför menar tingsrätten att det var 44-åringen personligen som var Dannys arbetsgivare och att det är han som är bokföringsansvarig för den lön som Danny Andinsson aldrig fick. Han jobbade i flera månader för vd:n, bland annat som snickare och som privatchaufför, utan att få en enda krona i ersättning.

Men själva löneanspråket berörs inte av tingsrätten.

– Det hanterar konkursförvaltaren som får ta ställning till om det är skäliga löneanspråk och om han har rätt till lönegaranti, säger Jens Mjöberg, rådman i Växjö tingsrätt till SVT Nyheter Småland.

Fler kan få pengar

Men att 44-åringen nu är satt i konkurs är en första förutsättning för att Danny och även andra som lurats kan begära pengar från den statliga lönegarantin.

– Jag hoppas att vi gamla som började i höstas, ja alla de som stod i Räppe och väntade också, får en del av den här kakan.

Vad har du klarat dig på ekonomiskt under den här perioden?

– Min tjej jobbar och sen har jag själv bidrag från aktivitetsgarantin. Vi har cyklat i stället för att köra bil. Vi har klarat maten och räkningarna, det har gått men vi har kämpat nåt fruktansvärt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet