arkivbild/konkursförvaltaren Johan Wänersjö Foto: Arkiv/Sanna Ekstedt Larsson

Konkursförvaltaren nerringd efter Jusab-härva

Uppdaterad
Publicerad

Många vill ha ersättning efter att mannen bakom blufföretaget Jusab försatts i konkurs. Hos Glimstedt advokatbyrå går telefonen varm.

Under tisdagen hade mellan 20 och 30 personer hört av sig till advokatbyrån med förhoppningar om att ta del av den statliga lönegarantin.

– Vi är nerringda just nu. Och vi väntar fler samtal. Det kommer troligtvis även att komma anspråk via en del fackförbund senare också, säger advokaten och konkursförvaltaren Johan Wänersjö. 

Jobbluffen i Växjö

Försatt i konkurs

Det var i fredags som en 44-årig man försattes i konkurs efter att ha lurat ett 100-tal personer i Växjö att bli anställda i blufföretaget Jusab. Nu väntas ett stort antal personer få ta del av den statliga lönegarantin.

– Hur många som kommer att få ersättning och med hur mycket är oklart, det kan handla om några tusenlappar eller närmare 100 000 konor. Det blir individuella bedömningar i varje enskilt fall. Vissa har varit anställda i några dagar andra i flera månader, säger Johan Wänersjö.

Beslut inom några veckor

Hela ärendet beräknas ta mellan tre och nio månader att avsluta. Tidigast inom två till tre veckor kan beslut komma om vilka som omfattas av den statliga lönegarantin. Efter det kommer eventuella utbetalningar från länsstyrelsen.

– Det är viktigt att de som har anspråk skickar in kopia på anställningsavtal och beskrivning av sin fordran till oss, säger Johan Wänersjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet