• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Barnen gör stora framsteg och blir jätteglada. Man ser att de älskar att åka skridskor, säger tränare Ann-Marie Lindqvist. Foto: Anna ErwanderVisa alla (5)
Visa alla (5)

Konståkning för alla

Uppdaterad
Publicerad

Flera konståkningsklubbar i Sverige har hakat på projektet som vill göra ishallen tillgänglig för alla. Tack vare ny utrustning kan Kalmar konståkningsklubb träna barn med funktionsnedsättning.

– Det har varit helt fantastiskt. Barnen gör stora framsteg och blir jätteglada. Man ser att de älskar att åka skridskor, säger tränare Ann-Marie Lindqvist.

Specialutrustning

Efter att Kalmar kommun för ett år sedan bidrog med en så kallad no fall-utrustning har Kalmar Konståkningsklubb kunnat erbjuda konståkningsträning för personer med funktionsnedsättning. Utrustningen består av en räls i taket, från vilken tre selar hänger ned. Genom att koppla fast sig i en sele kan man åka skridskor på ett tryggt sätt, utan att behöva oroa sig för att ramla. Utrustningen har tidigare använts för avancerade konståkningshopp, men har genom projektet Jämlik ishall även börjat användas som stöd för barn med olika typer av funktionsnedsättning.

Kalmar i framkant

Jämlik ishall är ett nationellt projekt som startades 2013, och som finansieras av Allmänna arvsfonden. Under säsongen 2014/2015 har man sammanlagt haft runt 300 barn i träning.

– Det som är knepigt är att det måste finnas intresse från kommunen, särskolan och våra tränare och ledare, alla måste jobba ihop, säger Per Adler som är projektledare för Jämlik ishall.

Kalmar konståkningskklubb har genom ett omfattande samarbete med kommunens särskolor haft drygt 80 barn med funktionsnedsättning i träning under det senaste året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer