Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skulle det kunna bli aktuellt att ta ner Linnébysten i Växjö. Hör Filippa de Vos, som är chef på Växjö konsthall, hur kommunen tänker om Linné-kritiken. Foto: Anne Torvinen SVT

Konstchefen om Linné-kritiken: ”Viktigt att möta upp debatten”

Uppdaterad
Publicerad
Statyprotesterna under Black lives matter har nått Sverige och frågan om Carl von Linné i statyform har väckts. Nu får kommunen ta emot reaktioner om Linnébysten i Växjö.

– Det är viktigt att vi möter upp debatten och tar åsikterna på allvar, säger Filippa de Vos som är chef på Växjö konsthall. 

Kravet: Plocka ner Linnéstatyer

I kölvattnet av Black lives matter-manifestationerna har strålkastarna riktats mot Carl von Linné och rasism. En namninsamling på nätet ställer nu krav på att Linnéstatyer plockas ner i landet. 

– Det beror på att han klassificerat människan och hur han skrivit om svarta har Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, tidigare sagt till SVT

Demonstranter världen över har gett sig på statyer av slavägare och kolonisatörer. Att nu Carl von Linné kopplas ihop med dem tycker Filippa de Vos är tråkigt och problematiskt. 

Verkade i en tid av rasism

– Man måste sätta allt i en historisk kontext. Linné verkade i en tid då rasism och den typen av tankegångar var allmängods. Att vi har en byst i Linnéparken är för att hylla hans gärningar inom botaniken, säger Filippa de Vos. 

Skulle det kunna bli aktuellt att ta ner Linnébysten? 

– Det kan jag inte svara på i dag. Först måste vi skapa oss en helhetsbild. Det handlar om kulturarv, historia, yttrandefrihet och demokrati. Det är en väldigt komplex fråga, säger Filippa de Vos. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer