Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjust Fågelklubb hoppades fiskgjusarna skulle acceptera det konstgjorda boet, vilket de gjorde. Häckningsplatsen fungerar och paret har fått två fågelungar. I klippet ser du bilder på boet och på fåglarna. Foto: Tjust Fågelklubb

Konstgjort bo lockar tillbaka fiskgjuse till Gertrudsvik: ”Chansning som blev succé”

Publicerad

Ett oväder blåste ned fiskgjuseboet förra året och Tjust Fågelklubb bestämde sig då för att bygga ett konstgjort bo. Länge var det osäkert om fåglarna skulle återkomma – men projektet blev lyckat.

– Idag finns två snart flygfärdiga fågelungar i boet, säger Larsgunnar Nilsson från Tjust Fågelklubb.

Fiskgjusen har häckat på en ö vid sjön under väldigt lång tid och Tjust Fågelklubb bestämde sig för att bygga ett konstgjort bo med förhoppningen att fåglarna skulle återkomma även detta år.

– Det var en chansning att gjusarna skulle acceptera det konstgjorda boet, men det gjorde de. Och häckningen lyckades. Förhoppningsvis kommer boet att användas under många år framöver, säger Larsgunnar Nilsson.

Kan behövas fler

Nuvarande skogsbruk har gjort det svårare för fiskgjuse att bygga bo och det kan vara nödvändigt att bygga fler konstgjorda häckningsplatser, menar Larsgunnar Nilsson.

– Fiskgjuse bygger bo i toppen av grova tallar men med dagens skogsbruk blir skogen klenare och glesare, och då blir det svårare för dem att hitta lämpliga häckningsplatser, säger han.

Kort om fiskgjuse

Fiskgjusen är en stor rovfågel som uteslutande lever av fisk. I Sverige är det bara havsörn och kungsörn som är större rovfåglar.

Fiskgjusen häckar i stora risbon som byggs i toppen av en grov tall. Den använder ofta samma bo år efter år, varför det kan bli stort.

Antalet ägg varierar mellan ett och fyra, i medel tre. Fiskgjusen flyttar under perioden augusti till september till Västafrika och återkommer från slutet av mars till början av april.

Fiskgjusen är fridlyst i Sverige och populationen anses vara livskraftig. Större delen av Europas fiskgjusar häckar i Sverige och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.