Pissed Elin är Sara Möllers första offentliga konstverk. Foto: Privat

Konstnären om protesterna: ”Chockartat”

För konstnären Sara Möller har det varit chockartat att statyn Pissed Elin stoppades dagen innan den skulle sättas upp.

Konstnären Sara Möller är född och uppvuxen i Växjö. Hon flyttade från staden 2004, men hennes föräldrar och släkt bor kvar. I dag är hon verksam i Majorna i Göteborg.

Väckarklockan inspiration

Innan Sara Möller fick uppdraget att göra ett skissförslag till ett verk som skulle hylla Elin Wägner hade hon inte läst så många böcker av författaren, men under researcharbetet fastnade hon framför allt för boken Väckarklockan och författarens kamp för jämställdhet mellan könen, fred och ett ekologiskt jordbruk.

– Jag har utgått mycket från den boken och jag ville förtydliga hennes radikala ställning i den och vad hon faktiskt gjorde, säger Sara Möller.

Pissed Elin är Sara Möllers första offentliga konstverk och hon tycker att det varit väldigt spännande att jobba med en staty som skulle bli tre meter hög och i ett material hon aldrig jobbat med.

– Det har varit väldigt krävande och nytt. Jag är van att jobba i lera, men nu har jag varit tvungen att översätta det till brons och det har varit en lång process, men rolig.

Valt platsen själv

Sara Möller tycker att det varit extra roligt att jobba med en staty som ska stå vid Växjösjön och hon har själv fått välja platsen som hon tycker är ett bra rum för hennes staty.

– Jag har valt platsen för att det är min favoritplats och eftersom det också är en gammal ångbåtshamn, så blir det också som en scen eftersom man kan gå ut på de olika hamndelarna och det gör att man kan se henne från alla olika håll och kanter och från olika nivåer.

– Jag förstår inte riktigt vad som har hänt. Det är lite chockartat. Allt har klubbats i nämnden och jag skulle få sätta upp mitt verk. Jag var på väg att sätta upp det förra onsdagen, men på tisdagen fick jag reda på att jag inte fick sätta upp henne, säger hon.

Klockrent namn

Sara Möller har också haft samtal med Elin Wägner-sällskapet om namnet Pissed Elin, som de ville ändra. Först tänkte hon kanske.

– Men ju längre tiden gick så kände jag att svaret var nej. Jag tycker att namnet är klockrent eftersom det också har en humoristisk ton, som kan tilltala en yngre generation som kanske inte vet vem Elin Wägner är. Den heter Pissed Elin och det är det den ska heta.

Fråga · Vilket konstverk i Växjö är din favorit?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet