Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konsten och hör forskaren Katarina Bonnevier berätta om den. På bilden är hon tillsammans med Thérèse kristiansson och Mariana Alves Silva. Tillsammans utgör de konstnärsgruppen MYCKET, som är med i projektet.

4,5 miljoner till forskning – ska tänka som ett troll

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan vi hitta ett sätt att leva med naturen istället för av den?

Det är frågeställningen i forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet ”Trollsyn i hjärtemarkerna”, som för ett drygt år sedan fick 4,5 miljoner kronor av vetenskapsrådet. I helgen hade projektet sin första utställning i Virserum.

– Vi forskar genom att använda konst. Genom att själva agera som bortbytingar och röra oss i trollpack tillsammans med lantbrukare, skogsarbetare och andra konstnärer, säger konstnären, arkitekten och forskaren Katarina Bonnevier, som är projektets ledare.

Det handlar alltså om konstnärlig forskning, där frågeställningen undersöks genom att göra konst. Centralt i projektet är att skapa en relation till material genom att se på dem som troll skulle göra – ”Trollsyn”.

– Trollen går inte med på att det finns skräp. För allt som finns på jorden är användbart.

”Trollsyn”

En stor del av arbetet utförs på landsbygden i Småland och Östergötland, tillsammans med personer som har koppling till trakten. Efter utställningen kommer en del av konstverken föras tillbaka till skogen och ställas ut längs Östgötaleden.

Ni har fått 4,5 miljoner av vetenskapsrådet. Vad är samhällsnyttan i det här?

– Vi vet att skogen i dag är en viktig fråga och den frågan är väldigt infekterad. Vi tänker att vi kommer med ett slags tredje perspektiv. Och där är konsten fantastisk, för den kan hjälpa oss att lösa knutar som vi inte kan lösa genom att vara rationella och beräknande, säger Katarina Bonnevier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.