Foto: LänsstyrelsenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Se vad som mötte inspektörerna från djurskyddet

Uppdaterad
Publicerad

När två djurskyddsinspektörer skulle omhänderta vanvårdade katter från en bostad i Kalmar län möttes de av en hemsk syn. En våg av ammoniak slog mot inspektörerna på grund av att rummen var fyllda med katternas urin och avföring.

Nu har länsstyrelsen valt att köpa in gasmasker eftersom arbetsmiljön var så dålig, rapporterar P4 Kalmar.

”Jag kände en tydligt tryckande och brännande känsla i luftvägar och i bröstet efter att ha vistats i bostaden i cirka tio minuter. Dessa symtom satt kvar i timmar”, skriver en av inspektörerna i anmälan som gjordes till Arbetsmiljöverket efteråt.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, där man behövt gasmask, säger Karin Bergman, avdelningschef på länsstyrelsen, till P4 Kalmar.

Som respons till händelsen köpte Länstyrelsen in gasmaskar som ska kunna användas vid liknande tillfällen i framtiden.

– Inköpet av maskerna är ett svar på den händelsen. Förhoppningsvis kommer vi inte att behöva använda dem, säger Christina Karlberg, kommunikationschef på Länsstyrelsen.

De fyra kattungar och 14 vuxna katter som fanns i bostaden har avlivats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer