Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Orsaken bakom det falska värmerekordet i Växjö den 15 september var de här korna som undersökte SMHI:s mätstation alltför närgånget. Foto: Peter Magnusson SVT

Värmerekordet i Växjö var fejk – manipulerat av nyfikna kor

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 september visade SMHI:s mätstation i Växjö nytt septemberrekord med 28,6 grader. Men något osade katt, eller snarare ko, om rekordet. Nu har gåtan fått sin lösning.

– Det är tur att det inte är så vanligt med sådana här störningar, säger Sverker Hellström som är klimatolog på SMHI, och som arbetat länge med olika väderrekord.

Kor forcerade staketet

Den 15 september i år var en varm dag för årstiden. Men när mätstationen i Växjö plötsligt tog ett rejält skutt uppåt i gradantal väcktes misstankarna hos SMHI. När tillsynspersonalen besökte platsen visade det sig att ett gäng kor hade forcerat stängslet och undersökt stationens utrustning alltför närgånget.

Foto: Peter Magnusson SVT

– Strålningsskyddet på vår temperaturgivare hade åkt av och då blir givaren utsatt för direkt solstrålning, säger Sverker Hellström. 

SMHI:s mätstationer står enligt Sverker Hellström oftast öppet på åkermarker, där de fungerar som bäst. Stationen i kohagen i Växjö är nu återställd och åter i bruk. 

– Kommer det nya rekord får vi nu hoppas att vi kan lita på dem, avslutar han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet