Arkivbilder. A-traktorn på bilden är inte den som 16-åringen körde. Foto: TT/SVT

Körde A-traktor i över 100 kilometer i timmen – pappan döms

Publicerad

En 16-årig pojke i Älmhults kommun körde sin A-traktor i över 100 kilometer i timmen, trots att den bara får gå i 30. Nu har hans pappa dömts till dagsböter på drygt 10 000 kronor.

A-traktorn köptes in för att sonen skulle kunna köra på ett bättre sätt till skolan. Den köptes och registrerades på pappan. När sonen använt den ett tag upptäckte han att det fanns en strömbrytare som kunde användas för att koppla bort varvtalsregulatorn som gjorde att A-traktorn kunde köra utan begränsningar när det gällde hastighet.

Sonen fick fortsätta att köra A-traktorn, trots att föräldrarna visst att den kunde köra betydligt snabbare än 30 kilometer i timmen.

16-åring filmades när han körde för fort

I somras när 16-åringen körde A-traktorn följde ett vittne efter och filmade när den körde i över 100 kilometer i timmen. Polisen kallades då till platsen. 

Polisens tekniska undersökning visar att fordonet är att betrakta som en lätt lastbil. Det gör att 16-åringen inte är har rätt att köra den och det är något som föräldrarna har insett. 

Växjö tingsrätt dömer pappan, som står som ägare till A-traktorn, för tillåtande av olovlig körning. Pappan döms också för att ha tillåtit en son att köra en motocrosscykel utan körkort. För de båda brotten döms han till 45 dagsböter, som sammanlagt blir på drygt 10 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer