Anders Löfberg, Jonas Åkerlund, Miriam Andersén och Tina Quartey ska tolka lokala spelmän under festivalen. Hör de spela i klippet. Foto: Tomas Nyström/SVT

Korröfestivalen blir elva timmar lång livesändning

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin kan inte publiken ta del av årets Korröfestival – i alla fall inte på plats. Festivalen ska i stället arrangeras i form av en elva timmar lång livesändning.

– Vanligtvis är det många tusen besökare på plats här, säger Björn Kleinhenz som koordinerar arbetet kring Korröfestivalen, och gestikulerar mot de tomma gräsplätterna vid Korrö hantverksby.

Mellan klockan 12 och 23 på lördagen kommer festivalen att livesändas via festivalens hemsida, Youtube och Facebook. Festivalen kommer att innehålla flera av de moment som den brukar, för att publiken ska känna att allt är som vanligt. Bland annat kurser, konserter och dans.

– Det är en konstig situation, folk kommer sitta på andra sidan skärmen och det kommer inte att vara något myller och liv här. Att skapa en gemenskap trots att vi är på olika ställen blir den stora utmaningen. Så att alla kan känna sig inkluderade och att de är här fastän de sitter var som helst i världen, säger Ulrika Gunnarsson som ska vara programledare under sändningen och som arbetat kring festivalen sedan hon var ett barn.

Speciellt uppträdande

Men festivalens alla moment kommer inte att livesändas. Några uppträdanden har nämligen spelats in i förtid.

– Vi insåg att vi inte kommer att klara av elva timmar helt live, så vissa saker spelas in i förväg, säger Björn Kleinhenz.

SVT var på plats när ett av dessa uppträdanden spelades in. En ensemble bestående av musikerna Jonas Åkerlund, Tina Quartey, Miriam Andersén och Anders Löfberg har fått i uppgift att tolka två spelmän från närområdet – Axel Sjölander och Edith Samuelsson.

– Det är första och kanske enda gången som det händer. Så det känns ju kul, säger Björn Kleinhenz.

Se bilder från inspelningen och hör ensemblen tolka folkmusik från närområdet i spelaren ovan.

Korröfestivalen

Det är en folkmusikfestival som arrangerats i 35 år.

Festivalen arrangeras vid Korrö hantverksby och brukar årligen locka flera tusen besökare.

Men i år kommer ingen publik till området på grund av coronapandemin. I stället kommer festivalen att livesändas under elva timmar på lördagen med start 12.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.