Kostchefen: ”Hallonen borde ha kokats”

Uppdaterad
Publicerad

Mariana Axelsson, kostchef i Ljungby kommun, medger att de smittade hallonen som orsakat ett utbrott av vinterkräksjuka borde ha kokats. Rutinerna har brustit och ska nu ses över.

Hallonparfaiten serverades på flera äldreboenden i Ljungby och orsakade att ett 60-tal personer insjuknade i vinterkräksjuka. Två äldre har dessutom avlidit, troligtvis till följd av sjukdomen.

Hallonen kokades aldrig, och nu medger kostchefen i Ljungby kommun att det borde ha gjorts.

– Jag kan inte säga något mer än att det är otydliga rutiner i detta. Jag har pratat med kök och avdelningar där man kokar hallonen, och den informationen har jag skickat ut en gång i tiden. Men just denna gången vid detta tillfället kokades inte hallonen, berättar Mariana Axelsson.

Har kontaktat grossisten

Hon hade ett möte med sina kostombud under eftermiddagen. Nu ska kommunens rutiner ses över.

– Nu har det gått ut muntlig och skriftlig information till alla köken. I det här fallet så måste det ha varit otydliga rutiner. Vi måste tydliggöra det här i vårt eget kontrollprogram, säger hon.

Mariana Axelsson har också varit i kontakt med grossisten som levererat hallonen.

– Det är tråkigt att det finns smittade hallon, där har vi varit i kontakt med vår grossist och de har dragit igång sin process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet