Foto: Pressbild

LRF: Missförhållandena vid djurtransport har inte ökat

Uppdaterad
Publicerad

På Lantbrukarnas riksförbund (LRF) menar de att ökningen av antalet missöden på djur som kommer in till slakterier beror på skärpta regler.

Smålandsnytt har i dag rapporterat om hur fler och fler missförhållanden med djurtransporter anmälts runt om i Smålandslänen.

– Jag tror det ser ut så för att livsmedelsverket och länsstyrelsen har ändrat reglerna. Det kan vara så att lantbrukaren haft ute en veterinär som gjort bedömningen att djuret kan skickas till slakt och så bedöms det annorlunda när djuret kommer in, säger Lars-Ove Johansson, köttproducent och ordförande på LRF Sydost.

Vanvård av slaktdjur

Långa köer till slakterier en orsak

Lars-Ove Johansson menar också att det kan vara köer till slakterierna som gör att transporten till slakteriet fördröjs någon vecka och det i sin tur kan göra att en dräktig ko blir för långt gången. Han tycker att lantbrukare generellt sett tänker på det bästa för djuren.

Men ser ni inte om kon är långt gången?

– Det är svårt att se på kor och har du haft dem fritt tillsammans med tjuren i flera månader är det omöjligt för lantbrukaren att veta exakt när den blev betäckt.

Tar man inte ut en veterinär och dräktighetsbesiktigar då?

– Det kan man men det är som sagt att det bedöms olika. Det har hänt att klartecken getts av veterinär att det är bättre för djuret att gå till slakt än att föda.

Det har inte att göra med oaktsamhet eller dålig ekonomi då?

– Nej, det kan vara så att köttproducenten kommit överens med slakteriet att skicka ett antal djur på slakt, då ska det hållas. Det kan också vara att djurägaren chansar att kon inte är högdräktig för att den inte kan ha för många djur.

Inte acceptabelt med öppna sår

Men vissa av bilderna som vi tagit del av ser vi stora djupa sår, det måste väl upptäckas innan transport?

 – Det är inte acceptabelt. Men det är inte alltid djurägaren får reda på att missförhållanden upptäcks och får chans och förklara sig, utan blir underrättad för sent.

Vad kan ni på LRF göra då?

– Vi ska se över detta nu och fundera på om vi kan informera ännu mer och vi har träffar planerade ute i byar, där vi går igenom vad som gäller i djurskyddslagstiftningen och vad lantbrukaren ska titta efter.

Lars-Ove tycker att det är bra att Livsmedelverkets veterinärer följer lagen noga men tycker att det är viktigt att det inte går till överdrift.

– Lantbrukaren får inte bli rädd att skicka sina djur till slakt, då kan det få konsekvenser. Som att ett djur med dåligt lynne skickas till slakt, så kan det vara en fara att behålla ett sådant djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård av slaktdjur

Mer i ämnet