”Ofödda kalvar ska inte behöva dö”

Publicerad

Djurskyddsorganisationen Djurens rätt reagera nu på uppgifterna om att skadade och dräktiga djur skickas till slakt, trots att de inte borde.

Antalet anmälningar om att djurägare skickar kreatur som är i dåligt skick eller är dräktiga till slakt har ökat det senaste året. Och att det är så pass vanligt att den här typen av händelser sker är allvarligt menar Djurens rätt.

– Det är beklämmande om det ökar i omfattning. Högdräktiga kor ska inte behöva utsättas för den stress som en transport innebär, de ska inte heller behöva utsättas för den stress det innebär att komma till och vara på ett slakteri, en helt ny och skrämmande miljö. Ofödda kalvar ska inte behöva utsättas för att dö i sin dödade mammas mage, säger Linda Björklund som är etolog på djurskyddsorganisationen Djurens rätt.

Hon har ingen uppfattniing om vad det beror på att det fortsätter att skickas djur till slakterierna som är i dåligt skick men skriver i ett mejl till Smålandsnytt att hon tycker att det är bra missförhållandena nu blivit tydligare i statistiken.

– Det är positivt om det är så att veterinärerna anmäler i högre grad idag, vilket verkar vara fallet, säger Linda Björklund.

Enligt Linda Björklund har problemen funnits under många år.

– Det här är ett allvarligt djurskyddsproblem. Vad gör branschen för att komma tillrätta med det undrar jag?

Det här är Djurens rätt

Visa

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett samhälle fritt från djurförtryck. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Källa: Djurens rätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vanvård av slaktdjur

Mer i ämnet