Arbete vid krematoriet i Jönköping. Foto: Anna Hållams/TT

Kraftig ökning av antalet kremationer under pandemiåret

Uppdaterad
Publicerad

Andelen av befolkningen som kremeras när de dör har stadigt ökat i flera deccennier. Men under pandemiåret 2020 ökade antalet kremeringar kraftigt – som en följd av fler avlidna.

Under coronaåret 2020 ökade antalet kremeringar i Sverige till de högsta någonsin, visar ny statistik från Sveriges kyrkogårds och krematorieförbund (SKKF).

Över 81 000 personer kremerades under året, vilket är nästan en tioprocentig ökning från året innan. Den stora orsaken är den höga överdödligheten – cirka tio procent fler personer avled också 2020 än året innan.

– Att det är kopplat till pandemin är vi ganska övertygade om, säger SKKF:s vd Jan Olov Andersson.

Som SVT Småland tidigare berättat, har de ökande antalet kremeringar orsakat högt tryck på vissa krematorier i Sverige, bland annat i Växjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är allt fler som väljer att kremera sina döda, säger Mats Lindblad kyrkogårdschef i Växjö. Foto: Ricardo Garcia/SVT

En längre trend

Det som i rapporten kallas för kremeringsfrekvens, hur stor andel av de avlidna som kremerades, var i stort sett oförändrad från året innan. Men bakom siffrorna ligger också en längre trend av förändrade begravningsvanor i befolkningen.

Den största ökningen över tid syns på mindre orter utan eget krematorium – på början av nittiotalet kremerades färre än hälften, idag åtta av tio. En av dessa orter är Älmhult, där det minskande antalet jordbegravningar har gjort att kommunens stora kyrkogård fortfarande står tom.

– Skillnaden håller på att jämnas ut, det är inte längre någon större skillnad mellan landsbygd och stad, säger Jan Olov Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer