Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är bekymmersamt att vi tagit militäravapen bland annat, säger Olof Bråve. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Kraftig ökning av vapenbeslag i Kronoberg och Kalmar län

Publicerad

Sedan 2019 har antalet beslagtagna skjutvapen fördubblats i Kronoberg och Kalmar län, det visar polisens egna siffror som SVT Nyheter Småland tagit del av. Framförallt handlar det om pistoler och revolvrar, men också tunga militära vapen.

– Man ska inte vara rädd, men man ska vara vaksam på sin omgivning, säger polisen Olof Bråve.

Olof Bråve, lokalpolisområdeschef i Kalmar, tror att siffrorna beror på två saker. Det första är att konfliktläget eskalerat men också att polisens aktivitet ökat.

– Det handlar bland annat om husrannsakan och kroppsvisitationer som vi jobbar med allt mer, säger Olof Bråve.

I klippet ovan berättar polisen Olof Bråve mer om siffrorna.

Ökat med över 50 vapen 2022

Polisens statistik för beslagtagna vapen är uppdelat i kategorierna hagelgevär, kulgevär, luft- fjäder- och kolsyrevapen, militära vapen och pistoler. Sammanlagt hade polisen tagit 178 vapen i alla kategorier år 2021 i Kronoberg och Kalmars län. Förra året ökade den siffran till 235 vapen i beslag.

– Det är bekymmersamt att vi tagit militäravapen bland annat, de är ju farliga i handen på ovana användare, säger Olof Bråve.

Däremot är militära vapen den kategori där minst antal vapen beslagtagits – 2021 var det ett vapen och 2022 togs två stycken. Pistoler och revolvrar ökade allra mest 2022. År 2021 togs 74 stycken, vilket ökade till 140 stycken 2022.

*Polisens siffror har en viss felmarginal på grund av en manuell inmatning. Siffrorna kan därför komma att ändras något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.