Kraftig skogsbrand i småländska Ruda

Publicerad

Räddningstjänsten var sent på tisdagskvällen på plats i Ruda i Högsby kommun för att bekämpa en brand som började i en stor rishög. När branden härjade som värst var ett 20-tal brandmän på plats för att bekämpa elden.

Det var vid 21:30-tiden som räddningstjänsten fick larm om branden.

– Det brann i två stora rishögar som låg och väntade på flisning och det blir mycket energi i branden men vi lyckades begränsa elden, säger Nils-Inge Hagman inre befäl på räddningstjänsten i Högsby.

Det var en privatperson som upptäckte branden och slog larm. Räddningstjänsten fick sedan koncentrera sig på att begränsa eldspridningen.

Släckt nu

Som mest var ett 20-tal brandmän på plats för att bekämpa elden men när branden bedömdes vara under kontroll stannade ett fåtal kvar över natten. Under onsdagsmorgonen är elden helt släckt och ärendet är nu överlämnat till markägaren för bevakning. Hur elden uppstod är oklart.

– Det är ju inget som tar eld av sig självt. Vi hittar ingen naturlig förklaring till det här, säger Nils-Inge Hagman inre befäl på räddningstjänsten i Högsby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i Högsby

Mer i ämnet