Bättre kontaktnät ska hjälpa fler nyanlända att få jobb

Publicerad

Västerviks kommun har länge legat i botten när det kommer till sysselsättning av nyanlända. Nu vill kommunen bredda nyanländas kontaktnät så att fler får en bättre möjlighet till jobb.

Johannes Löf jobbar med integrationsprojektet Föreningslotsen som vill locka nyanlända till kommunens föreningsliv.

– Jag besöker vanligtvis SFI-skolor för att berätta för nyanlända om föreningar och deras aktiviteter. Nyanlända vill träffa inrikes födda och föreningar behöver medlemmar, säger han.

Johannes Löf, Föreningslotsen: ”Nyanlända jag möter vill träffa inrikes födda”. Foto: SVT.

Kontakter leder till arbete

Sju av tio jobb förmedlas via kontakter enligt olika forskningsresultat. Det är något Västerviks kommun tagit fasta på och satsar på olika projekt med syfte att bredda nyanländas sociala nätverk.

Man vänder sig till föreningslivet men också till näringslivet.

Västerviksvärd heter ett annat integrationsprojekt som matchar nyanlända med privatpersoner men nyligen har man även börjat kontakta företag.

– Vi tänkte att det vore en bra idé att vända sig till större organisationer inom näringslivet också. Nyanlända kan se hur det ser ut på en arbetsplats och företag kan komma i kontakt med ny kompetens, säger Reem Alhaddad, projektledare för Västerviksvärd.

Och initiativet att kontakta företag har gett resultat. Nyligen beslutade ett medelstort företag med nästan 200 anställda att satsa på Västerviksvärd-projektet.

Integration på betald arbetstid

Samtliga anställda får ta med en nyanländ till företaget på betald arbetstid. Under en arbetstimme kan man ta emot sin matchning på företaget, visa runt och presentera hen för sina kollegor.

– Vi har precis börjat med att samla in intresseanmälningarna och så får vi se hur många vi kan matcha. Men visst är det positivt att företagsledningen ser värdet i vårt integrationsprojekt där alla kan bli vinnare, säger Reem Alhaddad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet