”Jag är tacksam för att jag fick möjligheten att lära mig svenska, studera och bli självständig”. Foto: SVT

Nyanlända viktig resurs inom bristyrken – Eshaq satsade på vården

Publicerad

Eshaq från Afghanistan kom till Sverige 2015 som ensamkommande och är i dag självförsörjande. Utrikesfödda studerar eller kommer ut i arbete i mycket snabbare takt nu än förut, visar en sammanställning från Arbetsförmedlingen. Något som är viktigt inom många bristyrken.

Eshaq Hassani bor i Älghult och går på vård- och omsorgsprogrammet på Uppvidinge gymnasiet. Han arbetar extra inom hemtjänsten och har fått sommarjobb på vårdcentralen i Åseda.

– Efter min praktik sa min chef att jag kunde söka sommarjobb hos dem. Jag blev mycket glad och förvånad när jag fick jobbet, säger han.

Uppvidinge

Han upplever att det har varit relativt enkelt att få ett arbete och har varit självförsörjande i nästan ett år.

Allt fler sysselsatta

I Uppvidinge kommun har andelen nyanlända sysselsatta i antingen studier eller i arbete gått upp från 19 till 46 procent mellan perioden 2015-2018.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen så ökar andelen sysselsatta nyanlända snabbt, med några få undantag.  I genomsnitt har sysselsättningsgraden ökat från 20 till 36 procent och från 30 till 38 procent i Kronoberg respektive Kalmar län.

– Tillväxten har varit god i Uppvidinge kommun och många företag har velat testa och plocka in nyanlända i sina verksamheter, säger Henrik Le Cleach, chef på arbetsmarknadsenheten.

Arbetsmarknadsåtgärd bakom ökningen

En förklaring till den sysselsättningsökning som Arbetsförmedlingen presenterar är arbetsmarknadsåtgärder som extratjänster.

Extratjänster är en arbetsmarknadsåtgärd så att nyanlända får möjlighet att praktisera på en arbetsplats. Förhoppningen är att det ska leda till ett riktigt jobb så småningom.

I Uppvidinge kommun hade 50 nyanlända blivit sysselsatta 2018 och 40 av dessa tack vare extratjänster.  

– Extratjänster är en viktig åtgärd så att nyanlända får chansen att komma ut på olika arbetsplatser, säger Henrik Le Cleach.

En sysselsättningsökning med närmare en halv miljon nya jobb krävs för att bibehålla välfärden, enligt Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

”Omöjlig” demografisk ekvation

År 2028 kommer andelen 80 år och äldre att öka med 48 procent samtidigt som andelen i arbetsför ålder ökar med bara fem procent, enligt SCB.

Det blir viktigt att de utrikesfödda kommer i arbete om man ska bibehålla välfärden, skriver Arbetsförmedlingen i sin rapport ”En halv miljon nya jobb behövs till 2030”.

Eshaq Hassani vill hjälpa till och ser fram emot att sommarjobba på vårdcentralen.

– Jag kommera att vara bättre förberedd nu och göra mitt bästa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet