Foto: Adam Ihse/Scanpix

Kris på Öland – saknas veterinärer

Publicerad

Veterinärer på Öland har svårt att hitta vikarier och de har nu slagit larm till Jordbruksverket att de inte kommer att klara att ha öppet på jourtid. I nästa vecka håller LRF Sydost ett möte för att diskutera lösningar.

Enligt Anna Wretling Clarin på Jordbruksverket, som ska vara med på mötet, så är det brist på veterinärer i hela landet. Men värst är det på landsbygden.

– Bristen gäller framförallt våra lantbruksdjur, på smådjurssidan ser det bättre ut.

Måste hitta hållbar lösning

Under mötet hoppas man kunna få förslag på hur situationen på Öland kan lösas. Även om bristen är stor på flera andra håll i landet så menar hon att lösningarna måste vara anpassade efter de lokala förhållandena.

Men borde inte en lösning inte vara att veterinärer åker från Kalmar?

– Samtidigt så måste det vara en hållbar lösning utifrån hur långa avstånd det är, säger Anna Clarin Wretling.

Allvarligt läge

Jordbruksverket har regeringens uppdrag att vidta åtgärder för att alla djur som är i människans vård får hälso- och sjukvård. Och LRF menar att läget på Öland just nu är allvarligt.

– Det är viktigt att vi hittar en bra lösning för de många djurägare som har sin verksamhet på Öland, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF Sydost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.