Moderatledaren Ulf Kristersson och Peter Nilsson, vd, Bergs Timber, undersöker angripet timmer. Foto: SVT

Moderaterna vill avverka skyddad natur för att stoppa granbarkborren

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att länsstyrelserna avverkar och tar bort träd ur naturreservat för att stoppa spridningen av granbarkborren. Partiledaren Ulf Kristersson säger till SVT Nyheter att man inte kan inte använda biologisk mångfald som ursäkt.

Moderaterna i Hultsfred har bjudit in Ulf Kristersson för att möta den krisdrabbade branschen. Från en helikopter kunde han se skadad skog med egna ögon.

– Det här är ännu värre än jag fått en känsla för innan. När man ser det själv från luften och tittar på skadan är det stort. Det är stora arealer som förstörts, säger Ulf Kristersson.

Skadorna från granbarkborren är större än på flera decennier. Skogsstyrelsen räknar med skador på en halv miljard kronor i hela Sverige. Värst är situationen i Kalmar län.

Ulf Kristersson (M) åkte helikopter för att se den skadade skogen. Foto: SVT

Värdeförlust för skogsägare

– För enskilda skogsägare har detta jättestor betydelse. Det är en enorm värdeförlust i den skadade skogen, säger Henrik Holmberg från Södra skogsägarna.

I Moderaternas budgetmotion för 2020 vill man höja anslagen till Skogsstyrelsen med tio miljoner kronor för att bekämpa granbarkborren. Men Kristersson vill se fler åtgärder.

Till SVT Nyheter säger han att han också vill komma åt problemen med att granbarkborren sprids från naturreservat, där länsstyrelserna i dag låter döda träd stå kvar – en förutsättning för många hotade arter och biologisk mångfald.

”Helt oacceptabelt”

– Man kan inte använda (natur)reservat och biologisk mångfald som ursäkt för att i praktiken låta de här skadorna spridas till privata markägare. Det är helt oacceptabelt, utan staten måste föregå med gott exempel.

Hur vill du göra detta?

– Antingen genom lagstiftningsförändringar eller genom regleringsbrev. Att regeringen säger till länsstyrelsen hur de ska tolka lagstiftningen – om det inte räcker kan det vara så att lagstiftningen är för stram och då måste vi se över lagstiftningen.

Avverkning är redan möjlig

Erik Hellberg Meschaks på Naturvårdsverket säger dock att varje naturreservat är unikt och vilka åtgärder som är lämpliga varierar från område till område. I vissa områden är granbarkborren en naturlig art, som bidrar till den biologiska mångfalden.

– När barkborren angriper träd i ett naturreservat bedömer förvaltaren om detta är positivt eller negativt för områdets syfte. Är det positivt får angreppen normalt fortsätta. Är det negativt så får förvaltaren avgöra vad som kan göras. I många naturreservat med lövskog har man redan avverkat gran under den gångna sommaren, säger Erik Hellberg Meschaks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.