Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Länsstyrelsens reservatförvaltare Daniel Cluer har helt olika bild av naturreservatens åtgärder mot granbarkborren. Foto: SVT/Privat

Länsstyrelsen sågar Kristerssons utspel om barkborren

Uppdaterad
Publicerad

”Vi bidrar inte till att sprida skador på det viset”. Länsstyrelsens reservatförvaltare sågar Ulf Kristerssons (M) förslag om ändrad styrning – för att hugga ner mer i skyddad natur.

– Man kan inte använda reservat och biologisk mångfald som ursäkt för att i praktiken låta de här skadorna spridas till privata markägare, sa moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter en flygtur i helikopter över granbarkborreskadad skog söder om Hultsfred i fredags.

Länsstyrelsen: Helt fel

Men det finns inget som tyder på att det skulle vara större risk att drabbas av granbarkborre kring ett naturreservat, kommenterar reservatförvaltare Daniel Cluer på Länsstyrelsen i Kalmar. I de fåtal fall där infekterade träd är väldigt nära produktionsskog, finns redan den möjligheten, säger Daniel Cluer.

– Jag reagerade starkast på det implicita påståendet att vi inte gör något. Vi jobbar aktivt med Skogsstyrelsen och med näringen för att hindra spridningen av granbarkborren.

Enligt Daniel Cluer har länsstyrelsen gjort åtgärder i tolv reservat i länet, bland annat med fällor och avverkning.

– Vi uppmanar de som känner sig oroliga att ta kontakt så tittar vi på vad vi kan göra.

Skogsstyrelsens expert: det löser inte problemen

Även Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens expert på insekter, sågar lösningen. Stressade träd är en större förklaring till angrepp, än närhet till drabbade reservat.

– Torkstress avgör om de blir angripna eller ej. Så problemen i produktionsskog löser man inte genom att hugga i reservaten, säger han.

Forskaren: Svårt att påverka

Martin Schroeder är professor i skogsentomologi vid SLU i Uppsala. Ingrepp i naturreservat där det finns mycket granbarkborrar kan ha effekt för ett mindre antal skogsägare, menar han.

– De som har mark precis intill kan drabbas av spridning från reservat. Men reservaten påverkar inte utbrottet i stort, av det enkla faktum att skyddade områden med granskog i södra Sverige bara utgör en bråkdel av all skog. De allra flesta granbarkborrarna finns därför i den brukade skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer