Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla håller inte med om att ger barn möjlighet att gå på förskola oftare är en bra idé. Pensionerade barnskötaren Anna-Carin Lindberg menar att beslutet kommer drabba personalen, då de enligt henne inte kommer hinna med barnen på samma sätt. Foto: William Frykfeldt/SVT

Kritiken mot längre dagar i förskolan i Växjö: ”Kan inte se att det är positivt för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Carin Wallin Lindberg är både mormor och farmor och har själv över 30 års erfarenhet som barnskötare. Beskedet att Växjö kommun utökar den allmänna förskolan menar hon kommer slå tillbaka på pedagogerna – och barnen.

Från och med augusti 2024 har alla förskolebarn vars föräldrar är föräldralediga eller arbetslösa i Växjö kommun rätt till 20 timmar i förskolan, istället för 15 timmar som det är idag.

Det innebär inte att barngrupperna blir större – däremot kommer fler barn stanna längre dagar. Utbildningsnämnden har därför satsat nio miljoner årligen på fler resurser, men det tror Anna-Carin Wallin Lindberg inte kommer räcka.

– Jag tycker förskolan är bra som den är. Det blir jobbigt för barnen när de inte får samma uppmärksamhet av personalen.

Fackförbundet Sveriges lärare tycker att förslaget i sig är bra, men att det finns utmaningar.

– Det blir svårt att anställa fler förskolelärare, det är brist på personal redan som det är. Vi har redan höga sjukskrivningstal, säger Ellinor Silvudden, ordförande för den lokala fackklubben.

ALLMÄN FÖRSKOLA – OCH VÄXJÖS NYA RIKTLINJER

  • Barn i åldern 3-5 år har rätt till allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år. Det gäller alla barn, oberoende av föräldrarnas sysselsättning och familjens situation i övrigt. 525 timmar om året motsvarar 15 timmar per vecka.
  • Hur de 15 timmarna per vecka ska fördelas är inte reglerat. Det är varje enskild kommun som avgör vilka tider ett barn får vara i förskolan.
  • Växjö kommun har beslutat att den avgiftsfria allmänna förskolan för 3- 5-åringar ska utökas till 20 timmar. Barn under 3 år får också rätt till 20 timmars förskola oavsett vad föräldrarna har för sysselsättning – men för dessa barn tillkommer en avgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.