Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bra eller dåligt med fler timmar för barnen på förskolan om man är föräldraledig eller arbetslös? Hör vad föräldrarna säger i klippet. Foto: William Frykfeldt/SVT

Växjö först ut i Småland med att utöka allmän förskola – från 15 till 20 timmar i veckan

Publicerad

Från och med höstterminen har förskolebarn i Växjö, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga, rätt till 20 timmars allmän förskola – istället för 15 timmar som det är i dagsläget.

Växjö är först i Småland med att utöka barnens rätt till pedagogisk verksamhet.

Att den allmänna förskolan utökas innebär bland annat att nyblivna tvåbarnsföräldrar i Växjö får rätt att lämna det äldre syskonet på förskolan några fler timmar i veckan än tidigare. För småbarnsföräldern Johannes Fält är det ett välkommet besked.

– Mitt stora barn får träffa kompisar på förskolan och blir stimulerad där på ett annat sätt än vad jag kan göra hemma, eftersom jag tar hand om ett litet barn, säger han.

Men beslutet innebär inte att barngrupperna blir större – däremot får varje respektive avdelning fler barn på plats oftare. Utbildningsnämnden satsar därför nio miljoner per år för att mer personal ska kunna anställas.

– Att det blir mer att göra för personalen är en risk, men det är också därför vi tillför extra resurser, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Barnen vinner på att den allmänna förskolan utökas, säger Julia Berg (S). Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Men Växjö är långt ifrån pionjärer. I Stockholm har barn till föräldralediga rätt till pedagogisk omsorg 30 timmar i veckan.

Förskoleläraren Vendela flyttade från Stockholm till Växjö för flera år sedan, och kontrasten blev då stor – eftersom barngrupperna blev mindre om dagarna här. Hon tror dock inte att 20-timmarsbarnen kommer göra så stor skillnad för personalen.

– Om det blir ännu mer än 20 timmar kan jag se att det blir en större arbetslastning efter mina erfarenheter från att jobba i Stockholm. Men från 15 till 20 timmar blir det inte så stor skillnad enligt mig.

Hör Vendela jämföra Stockholms och Växjös förskolor i klippet högst upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla håller inte med om att fler barn på förskolan är en bra idé. Pensionerade barnskötaren Anna-Carin Lindberg menar att beslutet kommer slå tillbaka på både barnen och pedagogerna, som får mer att göra. Foto: William Frykfeldt/SVT

Allmän förskola – och växjös nya riktlinjer

  • Barn i åldern 3-5 år har rätt till allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år. Det gäller alla barn, oberoende av föräldrarnas sysselsättning och familjens situation i övrigt. 525 timmar om året motsvarar 15 timmar per vecka.
  • Hur de 15 timmarna per vecka ska fördelas är inte reglerat. Det är varje enskild kommun som avgör vilka tider ett barn får vara i förskolan.
  • Växjö kommun har beslutat att den avgiftsfria allmänna förskolan för 3- 5-åringar ska utökas till 20 timmar. Barn under 3 år får också rätt till 20 timmars förskola oavsett vad föräldrarna har för sysselsättning – men för dessa barn tillkommer en avgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.