Nya kanonfynd vid Regalskeppet Kronan

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den 47:e bronskanonen nyligen hittats vid vraket av Regalskeppet Kronan, som sjönk 1676 under slaget vid Ölands södra udde. Enligt länsmuseet i Kalmar finns det inget annat skeppsvrak i världen med den mängd bronskanoner som påträffats vid Kronan.

Arkeologernas utgrävningar har nu pågått i 39 år vilket gör det till världens längsta marinarkeologiska undersökning, enligt länsmuseet i Kalmar. Under tiden har mer fakta om vrakplatsen samlats in och Regalskeppet Kronan var inte bara ett av dåtidens största fartyg utan även ett skrytbygge.

Kanoner troligen troféer

Efter analyser av storleken och tyngden på flera kanoner har arkeologerna nu insett att flera kanoner är äldre än Kronan och troligen tagna som krigsbyten.

– Kronan var ett skrytbygge, en manifestation av stormaktstiden. Man bestyckade henne med pjäser som spänner sig från tidigt 1500-tal till 1660-talet. De här kanonerna är troféer som har tagits i krigsbyten. Under 1670-talet skulle man se de här segrarna och stormaktens storhet reflekterades i de här kanonerna, säger Lars Einarsson, projektledare för Kronanundersökningarna.

Fler kanoner finns

Lars Einarsson beräknar att det finns mellan tre till sju kanoner kvar i vraket utanför södra Öland. Man har tagit kontakt med Försvarsmakten, med ambitionen att ubåtsräddningsfartyget Belos ska kunna assistera i att bärga de sista kanonerna.

Finns det något ni saknar med fynden från Kronan?

– En ganska stor del, nämligen fynd från de 90 % som var enkla båtsmän och bösseskyttar. Det har vi grunnat väldigt mycket över. En förklaring kan vara att förpartiet är borta, där kan man ha stuvat mycket delar. Men en annan, kanske troligare faktor är att man av regelmässiga skäl, om man var en båtsman, inte hade med sig mycket saker ombord, säger Lars Einarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer