Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kronoberg inleder vaccination för personer över 65

Kronoberg inleder vaccination för personer över 65

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen meddelade region Kronoberg att samtliga invånare i länet över 65 år nu kan boka tid för vaccinering mot covid-19. Och redan idag har man märkt av en rusning efter tiderna.

– Några vårdcentraler fick slut på tider, så nu har vi styrt upp så de fick fler tider. Så det gick fort, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i region Kronoberg.

Nära 40.000 doser

Vaccinationen i Kronoberg har gått trögt under våren, med många negativa besked kring leveranserna. Fram tills nu har man bara erbjudit vaccinering till personer 75 år eller äldre. Men sedan regionen fick klartecken om den hittills största leveransen av vaccin, närmare 40.000 doser, valde man att öppna upp för hela den äldre åldersgruppen i ett bräde.

– Tack vare goda leveranser av vaccin kan vi nu öppna upp för alla 65+. Vi har jobbat hårt för att ställa om verksamheten för att klara att öka vaccinationstakten inom primärvården de närmaste veckorna, säger Lena Andersson Nazzal.

Uppmanar till tålamod: ”Hårt belastade i telefonen”

Den som vill boka tid loggar antingen in på 1177.se, söker upp sin vårdcentral och bokar tid direkt eller ringer sin vårdcentral och ställer sig i kö för att bli uppringd för att få boka en tid. Om vårdcentralen där man är listad inte har några lediga tider kan man boka tid på en annan vårdcentral.

Lena Andersson Nazzal vädjar också till den som ställt sig i telefonkö för att bli uppringd att ha tålamod. Det kan dröja några veckor innan man blir uppringd. Hon uppmanar också alla att inte försöka boka vaccinationstid både genom webben och på telefon.

– Det har vi märkt att man börjat göra båda sakerna för att försäkra sig om att få en tid. Då blir det en belastning på vårdcentralerna att hantera för mycket telefonsamtal. Inte heller att man ringer upp och frågar om man har fått en tid, utan att man har lite tålamod och inväntar att vårdcentralen ringer upp. Vi är hårt belastade i telefonen nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer