Tony Andersson är frustrerad över att inte kunna boka ett covidtest via 1177. Foto: Privat/SVT

Kronobergare utesluts – kan inte boka covidtest via 1177

Publicerad

Uppmaningen från regeringen är tydlig – testa dig om du har symptom. Men faktum är att en stor del av Kronobergs invånare inte kan beställa covidtest via nätet över huvud taget – en detalj som det saknas information om när man loggar in på tjänsten.

När Tony Andersson i Markaryd fick feber var det helg och vårdcentralen som han tillhör i Markaryd var stängd. Han försökte då boka tid för covidtest via 1177 på nätet. Men några tider att boka fanns inte.

Problemet grundar sig i den typ av test som Tony försökte beställa – nämligen ett PCR-test där patienten provtas av vårdpersonal på vårdcentralen. Sådana tester går nämligen inte boka via webbtjänsten längre, något det saknas information om.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

I stället ser det bara ut som att tiderna är slut fram till sommaren.

Majoritet kan inte inte boka alls

Det enda som går att boka via nätet är egentest – men egentesterna finns bara på en tredjedel av Kronobergs vårdcentraler. Tony Andersson och många andra kan alltså inte längre boka covidtester via 1177.se – över huvud taget.

Tony Andersson är mycket kritisk till den luddiga informationen.

– När man söker kontakt första gången och ska behöva göra en sådan källkritisk granskning för att förstå att det inte finns möjlighet att få hjälp, säger Tony Andersson.

Otydligt system

På Region Kronoberg är man medvetna om problemet, och håller med om att det är mycket förvirrande. Planen är framöver att plocka bort tidsbokningar som inte längre går att använda.

– Det är verkligen förvirrande och där har vi ett arbete att göra. Den här omställningen har gått extremt snabbt med allt som primärvården skulle göra med influensavaccination, PCR-test och antikroppstest. Men vi jobbar med det och det kommer att bli bättre och tydligare, säger Catrin Mård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet