Foto: SVT.

Kronobergs smittskyddsläkare: ”Folk börjar tyvärr att slappna av”

Uppdaterad
Publicerad

Regions Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomqvist beskriver en slapp attityd kring covidsmitta bland kronobergare. Nu måste vi gå tillbaka till hur vi hade det i våras, säger han till SVT Nyheter Småland.

– Vi ser personer som beställer covidtester från jobbet. De stannar inte hemma mellan testet och tills svaret kommer. Vi ser att folk börjar tyvärr att slappna av, man håller inte avstånd och umgås för tätt, säger Christian Blomqvist.

Det är framförallt Älmhult, Ljungby och Växjö kommun där det finns en hög smittspridning just nu.

– Vi ser fortfarande en hel del ansamlingar av fall kopplade till aktiviteter på fritiden, arbetsplatser och skolor. Men vi ser även en generell spridning i dessa kommuner som inte går att koppla till bara lokala utbrott, säger han.

Under tisdagen beslutade skolledningen för Sunnerbogymnasiet i Ljungby att stänga skolan och åter driva undervisningen på distans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.