När SKL gjorde mätningar i våras i Kronoberg så drabbades 12,9 procent av de som legat inne på sjukhus av vårdrelaterade infektioner. Det kan vara urinvägsinfektioner, blodsmitta, magsjukevirus, lunginflammationer och hud -och sårskador. Även Stafylokockbakterier som är resistenta mot antibiotika. Det är en kraftig ökning från runt 8,5 procent året innan.
Flera orsaker bakom siffrorna
Att Kronoberg låg högt just nu är en varningssignal men det kan finnas flera orsaker till detta menar Eva Estling på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Det kan vara så att man har mätt med olika metoder som gör att de inrapporterade fallen kan variera. Vissa landsting är mer samtränade på det än andra, sen kan det ha betydelse för vilka som behandlades på de olika vårdavdelningarna just när landstinget gjorde sin undersökning. En del patienter, till exempel sköra äldre med flera sjukdomar (multisjuka) har sänkt immunförsvar och sjukdomen i sig och kan då vara mer känsliga mot infektioner, säger Eva Estling.
Ledarskap och samverkan mellan avdelningarna viktigt
Till skillnad från Kronoberg så är Kalmar läns landsting (6,4%) och Jönköpings Landsting (7,4%) har bättre resultat. Det kan enligt Eva Estling bero på att de länge har arbetat med så kallad systematisk patientsäkerhetsarbete. Det handlar om ledning och styrning av patientsäkerheten, vårdhygien och att man sätter upp mål som ska förbättras och att de följer upp resultaten.
– För att få ner infektionssjukdomarna så handlar det om mer än att sprita händerna och god klädvård. Vi kommer aldrig nå ett nollresultat utan det kan vara så att rädda livet är viktigast och då kanske nyttan är större än riskerna för att få en vårdrelaterad infektion och därför går det inte att komma helt ifrån, säger Eva Estling.
Tas på allvar
Det finns andra delar i vårdkedjan där infektionerna kan uppstå. Eva Estling menar vidare att det också är viktigt att samverka över alla avdelningar i alla led och att ledningen tar det arbetet på allvar.
– Det kan handla om att utbilda städpersonal i mikrobiologi och vårdhygien. Det har vi sett i andra Landsting att det har gett resultat, säger Eva Estling.
Nationellt så märker hon att den här typen av förebyggande arbete och att öka patientsäkerheten arbetas det mycket med. Chefer i olika led prioriterar nu det mer än tidigare, men att det finns mer att göra.