Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rafal Witschling har nu bara en tom parkeringplats vid sin bostad i Alvesta. Hör honom berätta i klippet. Foto: William Frykfeldt

Rafal lånade ut sin bil – då plockades den av Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Rafal Witschlings bil utmättes när den var utlånad till en skuldsatt nära familjemedlem. Nu gör han allt för att få tillbaka den.

– Jag visste inte att de kunde göra så här, säger Rafal Witschling till SVT.

I somras lånade Rafal Witschling från Alvesta ut bilen till en skuldsatt nära familjemedlem. När personen som körde bilen blev stoppad för fortkörning mättes bilen ut av Kronofogden på distans.

– Jag tycker det är konstigt, säger Rafal Witschling.

Hör Rafal Witschling berätta mer i klippet ovan.

Fordonsregistret är bara en indikation

Enligt lagen får Kronofogden utmäta bilar som körs av skuldsatta, trots att bilen har en annan ägare i fordonsregistret, eftersom ingen större kontroll görs när en bil byter ägare.

– Den som står i bilregistret är bara en indikation vem som kan vara ägare, säger kronoinspektör Dennis Blomfeldt.

Tanken med lagen är att myndigheten ska nå de personer som försöker dölja sina tillgångar och istället skriva bilar på andra personer, så kallade bilmålvakter.

Distanslag efter lagändring

Sommaren 2022 tillkom en ny lag som innebär att Kronofogden får utmäta gods på distans. Det pekas ut som anledningen till att myndigheten nu kan utmäta bilar som aldrig förr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.