Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kronoinspektören Dennis Blomfeldt reda ut vad som gäller i videon ovan. Foto: TT

Tre frågor: Därför struntar fogden i vem som äger bilen

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden får enligt lag utmäta bilar som körs av skuldsatta. Det spelar ingen roll om bilen som den skuldsatte sitter i egentligen tillhör någon annan.

– Du måste akta dig för att låna ut bilen till en annan person. Risken för utmätning är en orsak till det, säger kronoinspektör Dennis Blomfeldt.

– Den som står på ett fordon i bilregistret ger bara en indikation på vem som som kan vara ägare, säger Dennis Blomfeldt, kronoinspektör i Växjö.

Handlar om ”besittning”

Det är utsökningsbalken som reglerar vad som får utmätas. Enligt lagen kan bilar utmätas om fordonet är i dennes besittning. Vilket betyder att den den skuldsatta har tillgång till bilen.

– När lagstiftaren skrev lagen har man tagit höjd för att man kan skriva sin bil på precis vem som helst för att undvika utmätning.

Kriminella använder bilmålvakter

Lagen innebär att personer som lånar ut bilen till personer med skulder riskerar att få sin bil utmätt. Men enligt Kronofogden behövs lagen bland annat för att motverka kriminalitet.

SVT träffade 23-åriga Rafal Witschling från Alvesta som blev av med sin bil när han lånade ut den till en skuldsatt nära familjemedlem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.