Kronofogdens försäljning av hästen Challe kan vara olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Hästen hade vid försäljningen inget hästpass och vid Jordbruksverket säger man att lagen är solklar – en häst får inte säljas utan pass.

– Ingen får sälja en häst utan pass. En häst ska alltid ha passet med sig. Inget undantag finns för myndigheter. Och det här är en lag som gäller inom hela EU, säger David Slåttman, handläggare vid Jordbruksverket.

Men ord står mot ord – Kronofogden hävdar att Jordbruksverket sagt att det är okej med en försäljning.

Hästar dumpas hos fodervärdar

– Innan utmätningen av hästarna gjordes så kontrollerade vi med Jordbruksverket, säger Camilla Sterba, teamchef Kronofogden. Men hon kan inte uppge vem de har talat med på Jordbruksverket.

Men David Slåttman säger att det i lagen inte finns något undantag för myndigheter. Att lagen är solklar. Och vid Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen säger man att en myndighet som till exempel polisen alltid måste skaffa pass åt hästar som de säljer på uppdrag av länsstyrelsens djurskyddshandläggare, och att samma bör gälla för kronofogden.

Men vad händer om en häst säljs utan pass? Vilka sanktioner riskerar den som säljer?

– Det får i så fall prövas i domstol. Och just det här fallet är unikt, något liknande har vi aldrig haft, säger David Slåttman.

– Mitt hopp är att den här försäljningen underkänns och stoppas av Jordbruksverket. Så att jag får en juste chans attt köpa Challe, säger Elsa Bertils

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar dumpas hos fodervärdar

Mer i ämnet