Foto: Helmuth Peterson

Kronprinsessans vandrade i världsarvet på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria vandrade under onsdagen i det unika odlingslandskapet på södra Öland.

Hösten 2017 inledde kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges alla landskap. Syftet är att synliggöra den svenska naturen och uppleva olika delar av Sverige.

Vandringarna startade i september och kommer att genomföras under de närmaste åren. Öland blev det nionde landskapet som kronprinsessan valde att vandra i, femton kilometer genom södra Ölands odlingslandskap. Värd för dagen var landshövding Thomas Carlzon.

Kalmar

– Det är med stor glädje vi får visa upp det unika världarvet. Kronprinsessan kommer att se, smaka och lyssna på världsarvet tillsammans med ölänningarna, säger han.

Området upptogs år 2000 på UNESCO:s lista över världsarv. Anledningen är att södra Ölands odlingslandskap i grunden är annorlunda än andra platser på jorden. Dels för kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge. Men också för ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden.

Flera föreningar och skolklasser är med under dagen. Även allmänheten har bjudits in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet