Foto: TT/Arkivbild

Kulturinstitution lurad på 3,5 miljoner kronor – tio personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer åtalas vid Kalmar tingsrätt i en större bedrägerihärva. Bland annat ska företrädaren för en stor kulturinstitution i Kalmar län lurats att överföra mångmiljonbelopp från verksamheten.

Totalt handlar det om 3,7 miljoner kronor som överförts till bedragarna, varav 200 000 var företrädarens egna pengar och 3,5 miljoner var medel som kulturinstitutionen förfogade över.

Händelsen inträffade i slutet av november förra året då företrädaren blev kontaktad av en bedragare som presenterade sig som en representant för en bank och betalningstjänsten Swish.

Flera överföringar

Gärningsmannen påstod att företrädaren blivit utsatt för ett bedrägeriförsök. Uppmaningen var att företrädaren behövde säkra tillgångarna och bedragarna lyckades vid tre tillfällen förmå företrädaren att överföra 999 999 kronor från kulturinstitutionen och 500 000 vid ett annat tillfälle.

Dessutom överförde företrädaren 200 000 av sina egna medel. Tio personer åtalas misstänkta för grovt bedrägeri. En av de åtalade åtalas dessutom för grovt penningtvättsbrott och dopningsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.