Kunderna kan hyra en tagg för att själva komma in i affären och handla. Foto: Frida Lindhe/SVT

Här kan kunder handla själva – utöver affärens öppettider

Uppdaterad
Publicerad

På Lanthandeln i Kalvsvik, utanför Växjö, har man kommit igång med ett nytt system där kunder får möjligheten att använda en tagg för att själva handla i affären.

-  Det passade bra att sjösätta det nu i och med pandemin, säger Kjell-Erik Sagebrant.

Kunder som är medlemmar i lanthandelns ekonomiska förening kan hyra en tagg för att själva komma in och handla i butiken. Tiderna då taggen funkar är mellan klockan sju och 22, alltså fem timmar innan och fyra timmar efter de ordinarie öppettiderna.

– Vi har för tillfället 34 kunder som använder sig av systemet.

Coronasäkert för kunder

Idén om obemannade öppettider kom redan innan pandemin. Att de kom igång med det först nu var egentligen bara en positiv slump. Kjell-Erik Sagebrant säger att de utökade tiderna gör det möjligt för kunder att undvika träffa andra.

– Många av våra kunder känner en enorm trygghet i detta, man kan handla själv i lugn och ro utan att riskera få smitta.

Hur håller ni koll på att folk betalar?

– Vi är en liten by, vi känner varandra och litar på folk. Vi som håller på med detta äger ju också affären så varför skulle vi plocka av oss själva, säger Kjell-Erik Sagebrant.

Se klippet för att se butikschefen, Mimmi Söderberg, visa hur systemet fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.