Kungaparet besökte under fredagen Kalmar län. Bland annat stod ett studiebesök på det särskilda boendet Solhem i Mönsterås på programmet. – De tar hand om de äldre på ett fantastiskt fint sätt, sa kung Carl XVI Gustaf. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Kungaparet på besök på äldreboende i Mönsterås: ”Fantastiskt ställe”

Publicerad

Kungafamiljen ska besöka Sveriges samtliga län för att bland annat skaffa sig en överblick över vad coronapandemin haft för inverkan på landet. 

Det första besöket av många under hösten gör kungaparet själva – och det skedde under fredagen i Kalmar län.

På förmiddagen anlände kungaparet med följe till det särskilda boendet Solhem i Mönsterås. Kungen och drottningen kom direkt till Solhem från sommarresidenset på Öland, för att återuppta de inplanerade länsbesöken som avbröts förra hösten.

Nybyggt boende

Efter en sittning med bland annat landshövdingen och representanter för region Kalmar län, med en genomgång av pandemi- och vaccinationsläget i länet, blev det rundvandring. Solhem är ett nybyggt boendet som ligger i direkt anslutning till en förskola. 

– Det är jätteskojigt att vi har möjlighet att åka runt och besöka länet! Nu är vi på Solhem, som är ett fantastiskt ställe där man hjälper de som har det svårt. De tar hand om de äldre på ett fantastiskt fint sätt, säger kung Carl XVI Gustaf till SVT Nyheter Småland.

Han får medhåll av sin hustru, drottningen. 

– Det var trevligt att se att små barn kan vara med de äldre på hemmet. När man pratar med de äldre så trivs de bra, och det är skönt att höra, säger drottning Silvia.

Träffade IKO Oskarshamn

Efter besöket i Mönsterås fortsatte färden till Oskarshamn och ett möte med IKO Oskarshamn om hur föreningen klarat sig under pandemin. Dagen avslutas med en ceremoni i Kalmar domkyrka.

Se mer från kungaparets besök i Mönsterås i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.