Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slottschefen Meg Nömgård berättar om den kungliga saluten under tisdagen. 21 skott ska avfyras från Kalmar slott och även om de är ofarliga så låter de högt. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Historisk salut från Kalmar slott när kungen kommer till Kalmar för att fira 50 år på tronen

Uppdaterad
Publicerad

När kungaparet under tisdagen besöker Kalmar kommer en kunglig salut att skjutas från Kalmar slott. Det har inte hänt sedan 1800-talet.

Tisdagen den 16 maj besöker kungaparet Kalmar med anledning av kungen firar 50 år på tronen. Vid besöket i Kalmar kommer en kunglig salut avfyras med 21 skott.

– Det blir en historisk händelse. Kalmar Slott och stad är en plats där salut har skjutits under hundratals år, men traditionen upphörde i slutet av 1800-talet. Nu är det dags igen, för att hylla Sveriges längst regerande monark, säger slottschef Meg Nömgård.

Kalmar

Två minuter

Det är Försvarsmakten som står för saluten där 21 skott ska avfyras under drygt två minuter.

– Det är salutskott, det är inget som skjuts iväg. Men vi vill inte ha båtar eller kanoter här i närheten av slottet som blir överraskade eller rädda, säger Meg Nömgård och tillägger att skotten kommer att höras omkring 14.20 på tisdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet