• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

”Kupp bakom Juholts avgång”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre S-ledaren Håkan Juholts avgång i januari 2012 föranleddes av en intern kupp på partisekreteraren Carin Jämtins initiativ. Det skriver S-profilen Daniel Suhonen i boken ”Partiledaren som klev in i kylan”.

Flera medier publicerar i dag utdrag ur boken som ska bygga på hemliga dokument och inspelade samtal från Socialdemokraternas verkställande utskott (VU).

Enligt Suhonen, då partiledarens anonyma rådgivare och talskrivare, ska Håkan Juholt i oktober ha sänts iväg till en kursgård, officiellt för att förbereda partiledardebatten, samtidigt som VU samlades till ett hemligt möte på partikansliet på Sveavägen 68. Närvarande var Carin Jämtin, Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg och Heléne Fritzon och mötesledaren Wanja Lundby-Wedin. Ledamoten Elvy Söderström var med på telefon.

Totalt myteri

Mötets avsikt var enligt boken att avsätta Juholt men eftersom Fritzon inte var med på planerna bestämde S-topparna att i stället sätta press på Juholt att själv fatta beslutet. Suhonen säger till Aftonbladet att det var ”ett totalt myteri” bland S maktelit.

Tre månader senare, den 21 januari 2012, avgick Juholt. Carin Jämtin sade då till TT att ”Håkan Juholt har fattat beslutet själv. Alla känner sorg om detta”.

Carin Jämtin har avböjt att kommentera bokens uppgifterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.