Foto: SVT/Arkiv

Kustbevakningen varnar för uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Mellan åtta och tio stationer kan komma att läggas ner när Kustbevakningen måste spara. Både Oskarshamn och Västervik kan drabbas.

Kustbevakningen förbereder för varsel av personal i juni, efter ett nedskärningsbeslut på 133 miljoner kronor. Åtta till tio stationer kommer att läggas ned. Kuststationerna i Västervik och Oskarshamn kan drabbas.

Idag finns 25 kuststationer i Sveriges och närvaron till sjöss kommer att minskas med 30-40 procent.

Kustbevakningen i Småland

– Det är ännu för tidigt att säga var varslen kommer att läggas. Vi kommer att dra ned på ungefär 150 jobb runt Sveriges kustlandskap, säger Kustbevakningens kommunikatör Pernilla Östlund.

Vill ha ökade anslag

Det finns inga besked i vårpropositionen eller vårändringsbudgeten om långsiktigt ökade anslag till Kustbevakningen. Om Kustbevakningen inte får ökade anslag kommer antalet kuststationer att minska.

– För att kunna ha en ekonomi och verksamhet i balans 2016, behöver varslen läggas i år. Men vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag och hoppas att vi ska slippa gå till uppsägningar vid årsskiftet, säger Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin.

Nedskärningarna innebär att myndigheten inte kan medverka i sjöräddningsinsatser i samma utsträckning som i dag. Även förmågan att bekämpa bland annat oljeutsläpp och rattfylleri kommer att försämras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kustbevakningen i Småland

Mer i ämnet