Foto: Kustbevakningen/SVT

Kustbevakningens uppdrag: ”Lokalisera och stoppa läckan”

Publicerad

Under de kommande dagarna kommer två fjärrstyrda undervattensfartyg att försöka lokalisera oljeläckan på det förlista fartyget Finnbirch öster om Öland.

Handelsfartyget Finnbirch som sjönk utanför Mörbylånga 2006 läcker olja. Under helgen kommer Kustbevakningen att skicka ner två så kallade ROV, fjärrstyrda undervattensfartyg, för att undersöka fartyget.

– Vårt uppdrag här är att lokalisera och stoppa läckan. Det är en akutinsats vi gör och det handlar om att inte tömma fartyget på den olja som finns ombord, säger Roger Gebauer, räddningsledare på Kustbevakningen.

Inga risker för oljepåslag

Ett miljöskyddsfartyg från Karlskrona och även Kustbevakningens flygplan bevakar området där olja upptäcktes för nästan två veckor sedan. Cirka 80 ton olja som användes som drivmedel för fartyget tros finnas kvar nere på botten.

– Det ska vara diesel och inte tjockolja som finns ombord. Det finns alltså inga som helst risker för oljepåslag någonstans utifrån det vi vet just nu, säger Roger Gebauer.

Fartyget ligger på ca 80 meters djup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet