Sjunket handelsfartyg läcker olja utanför Öland

Uppdaterad
Publicerad

2006 sjönk handelsfartyget Finnbirch utanför Öland. Nu har fartyget börjat läcka olja.

Beskedet kom under torsdagen och Mörbylånga kommun kommer nu tillsammans med länsstyrelsen och räddningstjänsten att sätta sig i ett snabbinkallat möte för att prata om åtgärder.

– Jag vet inte så mycket ännu. Det jag hört är att det handlar om flyktig olja som inte ska ha nått land ännu, säger Sten Forsberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Mörbylånga kommun till SVT.

Mörbylånga

80 ton olja

Redan 2011 varnade länsstyrelsen i Kalmar för att det kommer börja läcka förr eller senare. Cirka 80 ton olja som användes som drivmedel för fartyget tros finnas kvar nere på botten.

När fartyget sjönk 2006 fanns 14 besättningsmän ombord. Två av besättningsmännen avled vid olyckan.

Kustbevakningens flyg upptäckte läckan redan den 17 december

– Det var kustbevakningens flyg som upptäckte att det läckte under en ordinarie miljöbevakningsflygning längs med kusten, säger Helena Jansson, ledningscentralsbefäl för kustbevakningen.

Enligt Kustbevakningens rapport upptäcks oljan 13.23 den 17 december först via radar och sedan även visuellt och Kustbevakningen inledde då en operation vilket innebär att de har en enhet på plats dagligen.

– Men i nuläget är oljan inte bekämpningsbar dels för att den är för lättflyktig och dels för att det går för höga vågor, säger Helena Jansson.

Höga vågor försvårar arbetet

Vädret har även gjort att det är svårt att göra en exakt bedömning av hur stort läckaget är.

– I nästa steg är tanken att vi ska skicka ner en ROV- det vill säga en liten robot som kör under vattnet och som gör att man kan se hur det ser ut under ytan, säger Helena Jansson.

I nuläget når oljan inte land

Fartyget Finnbirch ligger 12 nautiska mil öster om Öland.

– Oljan riskerar inte i dagsläget att nå land, utan kommer att avdunsta med väder och vind. Vi bedriver daglig övervakning på platsen med flyg och sjögående enheter och har beredskap ifall situationen förändras, säger Kustebevakningens räddningsledare Ulrica Carlson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet