Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tolv nya små Kvillekar är på gång. Foto: SkogsforskVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusenåriga Kvilleken dödsdömd – får nytt liv med ympteknik

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda kända tusenåriga ek, Kvilleken utanför Vimmerby, får nytt liv. Eken, som är döende, ska leva vidare genom att ympas på nya trädstammar, uppger länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande

Arbetet med att rädda det gamla trädet pågår fortfarande, men tanken är att den nya kopierade trädplantan ska säkra den unika Kvillekenes fortlevnad. Föryngringen av eken sker i samarbete med forskningsinstitutet Skogforsk och arbetet pågår sedan en tid tillbaka.

Räddad genom ympning 

Ympningen av Kvilleken gick till på samma sätt som när man ympar fruktträd. Ett diagonalt snitt skars i grundstammen, som var en vanlig ekplanta och sedan skars ett matchande snitt i kvisten från Kvilleken. De båda snitten lades mot varandra och trycktes ihop med hjälp av gummiband och en sammanväxningsprocess kunde börja. 

Våren 2018 kunde projektet slå fast att ymparna klarat sin första vinter och nu på försommaren kunde man konstatera att Kvillekens fortlevnad är säkrad genom tolv livskraftiga kopior av trädet. 

Foto: Skogsforsk

Vill plantera ut ymparna i Kvill

Ymparna kommer att planteras i ett så kallat klonarkiv men länsstyrelsen i Kalmar vill så småningom plantera ut en eller flera kopior av eken i naturreservatet Kvill, en möjlighet som utreds nu.

Kvilleken är både landets största – och troligen även en av Europas allra äldsta ännu levande ekar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet