Kvinnan som beträdde förbjudet område är känd för samröre med terrormisstänkta. Foto: ur förundersökningen

Kvinna åtalad – förföljde militärtransport in på skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

Det var i maj i år som en kvinna drog uppmärksamheten till sig genom en omkörning. Kvinnan följde senare samma dag efter några militärer in på militärt skyddsområde. Det skulle också visa sig att hon hade en machete i sin bil.

Det var i maj tidigare i år som militärer i en övning reagerade på en kvinna i bil som körde om ett militärfordon. Under omkörningen kände sig föraren av militärfordonet utstirrad av den omkörande kvinnan.

Militären reagerade på att kvinnan som satt i bilen var klädd i niqab, alltså en heltäckande slöja, och kontaktade därför en kollega. Kvinnan som körde lade sig, enligt polisanmälan, tätt bakom ett militärfordon och militärerna uppfattade situationen som hotfull.

Militärer vågade inte närma sig kvinnan

Militärerna fortsatte mot Kosta skjutfält och kvinnan följde efter in på området som är klassat som skyddsobjekt. Enligt förundersökningen ville inte militärerna komma nära kvinnan när hon erbjöd sig att visa sin legitimation inne på skjutfältet. De uppfattade något som buktade under kvinnans kläder, och var oroliga för vad det kunde vara.

Kvinnan å sin sida hävdar i förhör att hon följde efter militärfordonen eftersom hon och hennes familj tidigare haft inbrott i sitt sommarhus och trodde att bilarna kunde tillhöra inbrottstjuvar. Att hon körde så nära var för att hennes dotter som fanns i bilen skulle kunna se bilens registreringsnummer.

Säpo kopplades in

Att hon steg ur bilen vid skjutfältet, säger hon i förundersökningen, berodde på att hon hade fått problem med en lampa i bilen och ville ha hjälp med den. Något militärerna vid skjutfältet inte kunde göra utan hänvisade henne till en bensinstation.

Händelsen med kvinnan som följde efter militärerna in på ett skyddsområdet polisanmäldes och senare blev Säpo inkopplad på händelsen.

Machete i kvinnans bil

I samband med en husrannsakan hittade polisen en lång machetekniv i hennes bil. Enligt kvinnan tillhör den hennes son. Kvinnan är nu misstänkt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt samt brott mot knivlagen. Hon förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lessebo

Mer i ämnet