Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Militärerna uppfattade att kvinnan eventuellt kunde ha något dolt under sina kläder. Foto: ur förundersökningen

Kvinna förföljde militärtransport – åtal lades ned under rättegång

Publicerad

Kvinnan var bland annat åtalad för obehörigt tillträde till ett militärt skyddsobjekt efter att ha förföljt två hemvärnsbilar på väg mot Kosta skjutfält. Under tisdagen inleddes rättegången och mitt under förhandlingarna lades åtalet ned efter att det framkommit att kvinnan aldrig passerade gränsen för skyddsobjektet.

Det var under vittnesförhöret som uppgiften om att kvinnan aldrig hade beträtt det skyddade området kom. På vägen som leder upp till skyddsobjektet står två skyltar efter varandra som informerar om tillträdesförbud för allmänheten.

Men skyltarna gäller bara under farlig verksamhet och vittnet menar att det inte drevs någon sådan på området under den aktuella dagen.

Samma vittne säger också att kvinnan aldrig passerade den andra skylten, vilket skulle inneburit inträde på skyddsobjektet. Åklagaren begärde då själv att åtalet skulle ogillas.

– Hon har aldrig passerat skylten om tillträdesförbud och har inte brutit tillskyddslagen, säger extraåklagaren Johan Fahlander.

Åtalad för brott mot knivlagen

Kvinnan stod också åtalad misstänkt för att vid två andra tillfällen brutit mot knivlagen. En av gångerna handlade det om en mindre kniv som hon haft i konsolen i bilen.

– Jag är en friluftsmänniska. Jag brukar ha med kniven när vi till exempel ska grilla eller liknande, säger den åtalade kvinnan.

Det andra åtalet handlar om en machete som polisen hittade under en husrannsakan. Enligt kvinnan tillhörde kniven hennes son och låg i bilen tillsammans med många andra saker eftersom familjen var mitt under en flytt.

– Flyttning är ett legitimt skäl till att ha en kniv i bilen, det är befogat men lagen ställer samtidigt höga handlingskrav på personen. Då måste man förhållandevis snabbt plocka ur det också, säger åklagaren Johan Fahlander.

Dom när det gäller brott mot knivlagen väntar den 26 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lessebo

Mer i ämnet