Kvinnor känner oro för att bli antastade på campus i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor på campus i Växjö känner oro för att bli antastade utomhus på kvällar. Det här är en av punkterna som redovisas i årets trygghetsmätning från Växjö kommun.

Det är 1569 slumpvist utvalda kommuninvånare som fått svara på frågor kring hur de upplever tryggheten i sitt bostadsområde, om de varit utsatta för brott eller känner oro för att utsättas för brott. Av de som svarat på trygghetsmätningen som bor på campus i Växjö uppger 40 procent att det finns problem med att kvinnor blir antastade. Här ska nu åtgärder vidtas.

– Vi kommer nu bjuda in de intressenter som verkar på Campus till ett möte där åtgärder ska tas fram. Här behöver många arbeta tillsammans, säger Anna Tenje (M) kommunstyrelsens ordförande till SVT.

Oro för inbrott

På landsbygden uppger många att de är oroliga för inbrott och bilar som kör för fort är ett stort problem över hela kommunen. Berusade och narkotikapåverkade personer är ett större problem i Araby och på campus än i övriga Växjö men i Lammhult ökar problematiken med narkotikapåverkade personer.

I stadsdelen Araby i Växjö svarar en hög andel att de känner sig otrygga att vara ute på kvällarna, ungdomsgäng är ett fortsatt problem i Araby även om siffran minskar.

Något ökad trygghet

Totalt sett har tryggheten i Växjö kommun ökat något från föregående år.

– Det är viktigt att poängtera att Växjö totalt sätt har bra siffror och vi ser små förbättringar på flera områden. Exempelvis känner sig färre otrygga och vi har något bättre siffror för området Araby. Men vi har flera utmaningar vilket vi vet om. Mätningen är ett bra verktyg som sätter fingret på sådant vi behöver prioritera, säger Jonas Eek lokalpolisområdeschef för Växjö och Alvesta kommuner i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.