Förslaget om separata badtider ska nu tas upp av kommunledningen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Separata badtider för kvinnor föreslås i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföreningen Fyren i Västervik vill starta kvinnosim och har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen. Förslaget kommer att tas upp av kommunstyrelsen.

– Det är många av våra medlemmar som har efterfrågat den här aktiviteten och vi tog beslutet i styrelsen att skicka in detta förslag. Det blir en del av våra integrationsaktiviteter, säger Fatima Alnabhan från kulturföreningen Fyren i Västervik.

I ett så kallat e-förslag, ett medborgarförslag som lämnas in digitalt via kommunens hemsida, föreslår kulturföreningen Fyren i Västervik badtider några timmar varje vecka eller varannan vecka i simhallen för endast kvinnor.

– Det är inte bara för nyanlända kvinnor utan även för dem som annars inte vågar visa sin kropp när män är närvarande, säger Fatima Alnabhan.

Just nu är det ungefär ett 50-tal kvinnor som visat intresse för att delta i aktiviteten, enligt Fatima Alnabhan.

Dina kritiker på sociala medier hävdar att detta motverkar integration och jämställdhet, vad tycker du om den kritiken?

– De flesta av de här kvinnorna har bott i Sverige i många år men aldrig kunnat besöka simhallen eftersom de inte vill bada när män är närvarande. Det begränsar deras möjlighet att röra sig fritt och använda en resurs som är till för alla, i det här fallet simhallen. Det är också viktigt att de lämnar hemmet, motionerar, träffar människor och övar på språket, säger hon.

E-förslag tas upp av kommunledningen

96 personer har skrivit under e-förslaget via kommunens hemsida vilket är långt över kravet på 20 stycken för att det ska tas upp av kommunen.

Kommunstyrelsen väntas ta upp frågan inom de närmaste veckorna.

– Frågan kommer att beredas först och kommunstyrelsen tar ställning i frågan när ett beslutsunderlag har lagts fram, säger Johan Hägglund, kommunsekreterare i Västerviks kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.