Foto: Arkivbild

Kylskåp gick sönder – 4500 portioner måste kastas

Uppdaterad
Publicerad

Ett elfel gjorde att alla kylskåp på ett av Växjö kommuns tillagningskök gick sönder under natten mot lördag. All mat fick kastas.

Kommunen säger att de försöker att lösa situationen så att ingen ska bli utan mat. På vissa boenden fanns det redan mat på äldreboendet, på andra ställen har det serverats mackor och kräm till lunch.

– Men vi har också varit runt i butikerna och köpt vanliga matlådor, berättar Anneli Ekstedt, chef för måltidsenheten på Växjö kommun, för SVT Nyheter Småland.

Elfel slog ut kylar

Maten förstördes eftersom ett elfel gjorde att alla kylskåp på ett tillagningskök slogs ut under natten mot lördagen.

Har ni inget larm som går i gång när ett kylskåp inte fungerar?

– Det finns ett larm men av något skäl har inte det utlöst, säger Anneli Ekstedt.

Försöker komma i kapp

Det var lördagens och söndagens mat som stod färdiglagad inför helgen. Totalt 1500 portioner förstördes. 

– Vi har just nu extra personal inne som lagar mat till i morgon och vi ska precis nu sätta oss för att gå igenom hur mycket vi har kvar att göra, säger Anneli Ekstedt.

Maten som förstördes skulle ha gått till särskilda boenden för äldre och funktionshindrade men också till hemtjänsten.

Under lördagen uppgav kommunen först att det var 1500 portioner som behövde kastas. När de räknat efter visar det sig nu att det var hela 4500 portioner som måste förstöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.