Våldtäktsmisstänkte kyrkotoppen släpps i väntan på dom

Publicerad

Den tidigare högt uppsatte man inom Svenska kyrkan som åtalats för grov våldtäkt mot barn har försatts på fri fot i väntan på dom. Under fredagen avslutades rättegången i Växjö tingsrätt.

Rättegången har pågått under tre dagar. Åklagaren yrkar på att mannen döms för flera fall av grov våldtäkt mot barn mellan åren 2010-2018, mot en flicka som vid de misstänkta övergreppen varit mellan 6 och 13 år. Mannen själv nekar till brott.

Begär stort skadestånd

Ett tilläggsåtal om misshandel har även lagts till det ursprungliga åtalet, med ytterligare en målsägande. Enligt det har mannen, som är i övre medelåldern, tagit stryptag på målsägande så att denna fått blåmärke och smärta på halsen. Händelsen ska ha ägt rum 2017.

Åklagare Annie Runander har tidigare sagt till SVT att hon kommer att yrka på ett långt fängelsestraff för mannen. Den målsägande flickan begär 575 000 kronor i skadestånd, enligt ett yrkande till tingsrätten från hennes särskilda juridiska företrädare.

Men efter förhandlingarna har alltså Växjö tingsrätt valt att försätta den åtalade mannen på fri fot.

Häktades först inte

När åklagaren i början på september begärde mannen häktad valde Växjö tingsrätt att avslå begäran, med hänvisning till att bevisningen inte räckte. Göta hovrätt, som häktningsfrågan överklagades till, valde däremot att häkta mannen, som suttit frihetsberövad sedan dess.

Mannen hade tidigare en högt uppsatt position inom en församling i Kronobergs län, men har sedan han greps lämnat sina uppdrag. Utredningen har dock inte visat att de misstänkta övergreppen ska ha möjliggjorts eller skett inom ramen för hans position i kyrkan, enligt åklagaren.

Växjö tingsrätts dom avkunnas om två veckor, den 6 november.

Mannens advokat Zackarias Hallencrantz har inte velat lämna någon kommentar till SVT. SVT söker åklagare Annie Runander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kyrkotopp åtalas för flera fall av grov barnvåldtäkt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer