• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omkring 80 kor fanns i och omkring ladugårdsbyggnaden när den började brinna. Foto: David Petersson

Ladugårdsbrand på Öland – 40-tal djur innebrända

Uppdaterad
Publicerad

En ladugård på Öland började brinna tidigt på nyårsdagsmorgonen. I byggnaden fanns cirka 80 kor och omkring 45-50 djur ska ha brunnit inne, säger Kenneth Folkemark, ägare till gården, till SVT.

– Mitt livsverk är borta och det känns precis som att Ukraina är här, hela ens jävla gård är borta, säger Kenneth Folkemark, ägare till gården.

Första larmet kom vid halv åtta på nyårsdagen. När räddningstjänst anlände till platsen var branden fullt utvecklad i ladugården som är 40 gånger 30 meter.

Många brännskadade djur

Kring 15.30 tiden var branden släckt och ägaren tror att omkring 45-50 djur ska ha brunnit inne. I och omkring byggnaden fanns runt 80 kor.

– Det finns också många brännskadade djur och veterinär är här för att bedöma vad ska hända med dessa. Även min katt är borta, jag har inte sett den under hela dagen, säger Kenneth Folkemark.

Hur branden startade är i nuläget oklart men ägaren misstänker att pyroteknik kan ha legat och pyrt under natten innan branden bröt ut.

– Allt det här ska utredas först men jag kan inte förstå nåt annat, säger han.

Räddningstjänsten hänvisar till polisens utredning gällande brandorsaken.

– Vi har inga uppgifter kring det här och det är polisens jobb att utreda, säger Kicki Carlsson, larmoperatör vid trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Byn ställer upp

Ladugården totalförstördes och många i byn ställer upp för Kenneth Folkemark.

– Under dagen är det många bekanta som ringer och hjälper mig, men det är kaosartat här just nu, säger han.

Mitt under telefonsamtalet med SVT får Kenneth en positiv nyhet: ”två kvigor har klarat sig”.

– De måste ha hoppat ur på något sätt! Skönt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.