Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun berättar i klippet varför han tycker att lagförslaget är bra. Foto: SVT/TT

Lagförslag om elsparkcykelförbud välkomnas i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Trafikplaneringschefen i Växjö – som bedrivit en egen kamp mot elsparkcyklar det senaste året – välkomnar regeringens lagförslag om att förbjuda parkering av elsparkcyklar på cykelbanor och trottoarer.

 – Jag ser positivt på att våra nationella företrädare äntligen tar tag i frågan, för som det är nu är det upp till kommunerna att hitta olika lösningar, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun. 

Bli lättar att plocka bort cyklar 

En av Växjö kommuns lösningar har varit att plocka bort elsparkcyklar som utgjort trafikhinder eller stått trafikfarligt till. Det nya lagförslaget skulle ge ännu bättre möjligheter att agera. 

– Nu är det upp till vår bedömning om det står trafikfarligt till eller inte. Med en ny lag skulle det bli ett generellt förbud att parkera elsparkcyklar på cykelbanor och trottoarer. Det skulle göra att alla de cyklarna, utan ifrågasättande, skulle plockas in, säger Per-Olof Löfberg.

Blir lagförslaget verklighet så skulle det kunna träda i kraft den 1 augusti.

I klippet berättar trafikplaneringschefen också varför han tror att det kommer att fungera bättre med elsparkcyklarna i Växjö redan den här säsongen.

Inga fler företag just nu

Finns det fler elsparkcykelföretag som vill etablera sig i Växjö? 

– För något år sedan hörde en handfull företag av sig, men efter att Ryde etablerat sig i Växjö är det inga andra företag som har hört av sig till oss, säger Per-Olof Löfberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Växjö

Mer i ämnet